El papa en una imatge del 8 de març al Vaticà
Francesc celebra el desè aniversari del seu pontificat

El papa obre la porta a revisar el celibat a l'Església

El papa també reconeix que "de vegades, el celibat pot portar a un masclisme" i destaca la necessitat de nomenar més dones en llocs de responsabilitat al Vaticà

RedaccióActualitzat

"No hi ha cap contradicció perquè un sacerdot es pugui casar." Ho ha dit el papa Francesc en una entrevista al mitjà argentí Infobae amb motiu del desè aniversari del seu pontificat, que se celebra dilluns que ve. Responia a la pregunta de si, permetent l'opció de casar-se, creia que hi hauria més persones interessades en el sacerdoci.

El pontífex argumenta: "El celibat a l'Església occidental és una prescripció temporal: no sé si es resol d'una manera o altra, però és provisòria en aquest sentit."

I preguntat sobre si aquest punt es podria revisar, Francesc respon: "Sí, sí." I afegeix que, de fet, "els membres de l'Església oriental, els que volen, estan casats". Ho pots escoltar aquí:

 

En l'entrevista, gravada des de la seva residència de Santa Marta, a la Ciutat del Vaticà, el papa també reconeix que "de vegades, el celibat pot portar a un masclisme", i destaca la necessitat de nomenar més dones en llocs de responsabilitat al Vaticà.

"El Consell d'Economia són sis cardenals i sis laics. Els laics, tots homes, és clar. Calia renovar i hi vaig posar un home i cinc dones", explica. "En comptes de posar-hi un vicegovernador, hi vaig posar una vicegovernadora, i ell  (el governador, Fernando Berges) se sent molt més ajudat, perquè les dones resolen i resolen bé", afegeix.

"Tenen una altra metodologia, les dones. Tenen un sentit del temps, de l'espera, de la paciència, diferent del de l'home. Això no fa disminuir l'home, són diferents. I s'han de complementar", diu el pontífex.

Actualment, al Vaticà hi treballen 1.165 dones, davant de les 846 a l'inici del seu pontificat, el 2013. En tot cas, la proporció sobre el total continua sent de només un 23,4%. Fa una dècada, era del 19,2%.
 

L'Església alemanya demanarà oficialment revisar el celibat

Les declaracions del papa han coincidit amb l'acord que ha pres aquest divendres l'Església catòlica alemanya, que li demanarà oficialment que revisi el celibat sacerdotal i que es concedeixin dispenses individuals.

Així ho ha acordat l'anomenat camí sinodal, un fòrum de debat de bisbes i laics llançat el 2019 per la Conferència Episcopal Alemanya. Aquest dissabte tanca a Frankfurt l'última sessió de la seva assemblea.

La proposta s'ha adoptat amb el suport del 95% dels vots dels 210 bisbes i representants laics que hi participen.

Planteja que es concedeixin dispenses en casos individuals, "com les que es donen en el cas de pastors protestants casats que s'han convertit a l'Església catòlica".

Aquesta opció ja es va plantejar el 2019 al sínode de l'Amazònia. La proposta, que es va acabar rebutjant, era que homes casats de fe provada poguessin ser ordenats sacerdots en regions on hi ha una gran escassetat de ministres religiosos.

 

ARXIVAT A:
Papa FrancescEsglésia
Anar al contingut